vem%20best%c3%a4mmer-0975.jpg
vem%20best%c3%a4mmer-0465.jpg

Vem bestämmer/
Dansföreställning på KULTURHUSET STADSTEATERN

När Kulturhuset Stadsteatern för första gången sätter upp en dansföreställning för barn snålas det inte på känslorna. Vem bestämmer?, baserad på Stina Wirséns barnbok, tar stora som små med på en resa fylld av kärlek, ilska, tårar, trots och mys.
   När boken är slut är det läggdags, tycker stora nalle. Det tycker inte lilla nalle – boken börjar ju bara om igen. När lilla nalle vill äta glass på morgonen bestämmer stora nalle att glass inte är frukost. Då bestämmer lilla att stora är dum.
   Historien om lilla och stora nalle i Stina Wirséns bok som föreställningen baseras på innehåller starka känslor och ställer frågor om vem det egentligen är som bestämmer.
– Boken har många känslomässiga svängar som man också kan utveckla rörelsemässigt. Det finns alltid en viss form av rörelse inom teater, men eftersom det här är en dansföreställning kan jag dra det snäppet längre, säger regissören Jonna Nordenskiöld, som tidigare haft stora framgångar med pjäser som From Sammy with love, Ett litet drömspel och Betongsocker och förortsmys.
   Koreografin tar hon fram tillsammans med dansarna Sophie Augot och Pär Andersson. Föreställningen, som riktar sig till barn från fyra år, blandar dans med teater: där orden tar slut tar kroppen vid.
– Det finns så mycket dans i barn och så mycket vilja att uttrycka sig genom sin kropp, så jag tror att dans parat med teater blir perfekt för barn i den åldern, säger Jonna Nordenskiöld.
   För Stina Wirsén känns det naturligt att hennes bok nu ska bli dans. Hon har svårt att teckna saker som ligger still, berättar hon.
– Boken har en rörelse och ett starkt driv framåt, så det känns naturligt att den ska dansa.
– Jag tycker att det är fantastiskt spännande med dans, jag ser med stor förväntan fram emot detta, säger Stina Wirsén.
De som läst boken kommer ha lätt att känna igen sig i föreställningen, som andas samma formspråk med starka färger och mycket trädetaljer. Vem bestämmer? ska inte spelas upp på en klassisk scen, barnen kommer istället att sitta på kuber som är en del av scenografin, skapad av Sven Haraldsson.
– Vi är alla är i samma rum, det är inte scen och salong. Jag vill att det ska kännas som att man går rakt in i boken, säger Jonna Nordenskiöld.

Efter en bok av Stina Wirsén
Regi Jonna Nordenskiöld
Koreografi Ensemblen
Scenografi Sven Haraldsson
Dansare Sophie Augot och Pär Andersson

vem3.jpg
vem2.jpg