Förintelsens minnesdag

27 januari är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag.
-----
Hédi och hennes syster Livia var lyckliga barn i en lycklig liten stad. Så kom kriget och allt förändrades. Hör ”Historien om Bodri” som handlar om Hédis egna upplevelser under Förintelsen och om kärleken till en hund som bär genom allt det svåra.

"Historien om Bodri" är en viktig berättelse som tar upp smärta och grymhet men samtidigt försöker förklara så att både barn och vuxna kan ta till sig historien.

Hédi Fried är överlevande från koncentrationslägren i nazisternas Tyskland. I programmet hör du henne själv inleda och avsluta berättelsen.

Programmet är tänkt för barn från ca 5-8 år och uppåt. Lyssna gärna tillsammans med en vuxen för det är en berättelse som kan väcka många tankar och känslor.

Medverkande:
Text: Hédi Fried och Stina Wirsén.
Berättare: Hédi Fried och Ella Broman.
Regi: Linda Hambäck.
Nyskriven musik: Martin Östergren.
Ljudtekniker: Mats Blomberg.
Illustrationer: Stina Wirsén.

Klicka på länken för att lyssna på boken:
https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1237681?programid=2998

Skärmavbild 2019-01-23 kl. 11.57.00.png

Nu är äntligen "Historien om Bodri" färdig!
Från och med Förintelsens minnesdag den 27 januari finns den även i en butik nära dig.
Men berättelsen om hunden Bodri har redan vuxit till så mycket mer.
En ljuddramatisering av berättelsen i regi av Linda Hambäck på Lee Film, kommer sändas på Barnradion.
Du kan lyssna på den i samband med Förintelsens dag, den 27 januari i appen Sveriges radio play.
Under våren kommer flera skolor i Stockholmsområdet att jobba med den som en del i ett konstprojekt kring boken. Och för alla som funderar kring hur man läser en berättelse om Förintelsen för barn finns snart en alldeles speciell handledning att luta sig mot både innan, under och efter.

Hedi och Stina.jpeg
Historien-om-Bodri-illustration.jpeg
Historien-om-Bodri-sida-i-bok.jpeg

Vi har valt att göra en berättelse som inte väjer för smärtan men som försöker förklara så att både barn och vuxna kan ta den till sig. Vi ville berätta om både grymheten och om det hopp som finns i att nya generationer kan lära sig av historien och göra andra val. ”Historien om Bodri” är baserad på Hédi Frieds egna upplevelser. En högläsningsbok för vuxna, att läsa tillsammans med barn. /Hédi och Stina. Boken finns ute från januari 2019.

1.jpg
2.JPG
3.JPG
4.JPG
5.JPG

Bonnierförlagens årliga auktion Det fria ordet är ett initiativ för att värna om yttrandefriheten. Alla intäkter går i år till stiftelsen Berättarministeriet och deras arbete för att alla barn, oavsett bakgrund, ska ha rätt till en god och jämlik utbildning.

Om objektet:
Boken Du i signerad upplaga samt en inramad och signerad originalmålning av Stina Wirsén.
Klicka på länken för att komma till auktionen.
www.tradera.com

IMG_8314.JPG