Samarbete mellan Hédi Fried och Stina Wirsén

Historien om Bodri är en självupplevt berättelse av Hédi Fried, en av Förintelsens överlevande.
Boken är skriven för barn, ur ett barnperspektiv. Den är tänkt som en högläsningsbok för vuxna att läsa för barn. En berättelse som inte viker sig för verkligheten och där Adolf Hitler finns med i både text och bild.

Stina Wirsén var hemma hos Hédi Fried för att teckna hennes porträtt när Hédi berättade om en barnboksidé som hon hade burit på länge. Detta blev ett frö som snabbt växte till ett samarbete och snart bestämde sig Stina för att lägga alla andra projekt åt sidan för att boken skulle hinna komma ut till förintelsens minnesdag 27/1 2019.

"Om jag genom att bildsätta Hédis historia kan göra någon endaste liten skillnad är jag nöjd. Vi måste alla bidra till att vända de antidemokratiska vindar som blåser i Europa och i Sverige. Förintelsen har ägt rum, Hédi finns här och kan berätta. Hon är en stark och modig person, jag är så glad och stolt över samarbetet.

Vi ville inte väja för det svåra, utan berätta på ett sätt så att barn kan få hjälp att förstå. Att Hédi som överlevt Förintelsen, ska behöva uppleva att dessa mörkerkrafter växer igen är fruktansvärt. På söndag är det val i Sverige, ett val som tydligare än någonsin handlar om att skydda demokratin.”

ett-skiss-omslag.jpg
two-radion.jpg
tre-originalillustration.jpg
fyra-baksidesillustration.jpg

Pippi på konst!
Följ två kulturpippis på ett äventyr genom konst och designhistorien.

IMG_0123.jpg
IMG_0163.jpg
IMG_0157.jpg
IMG_0159.jpg

Pippi på konst får högsta betyg i recension av BTJ! 

I mötet med konst finns förmågor som är viktigare än andra. Nyfikenhet, synens skärpa, tänkandets klurigheter, sinnen, känslor, historien och traditionens berättelser samt kunskap om hantverket och skapandets praktiska sida. Detta står att läsa i inledningen till boken som presenterar delar av Nationalmuseums samlingar. Nya och äldre verk presenteras. Betraktaren/läsaren får hjälp att tolka bilderna. Det kan vara genom att jämföra ett nyare verk med tidigare verk i konsthistorien, genom att peka på olika symboler i bilden och vad de står för, berätta om konstnären och i vilken situation han/hon befann sig när bilden skapades, vilken fas samhället befinner sig i eller på vilket sätt konstnären väljer att skildra samhället. Hur vet man att det är Maria och Jesusbarnet som visas i bild, varför skildras människor nakna i äldre måleri? Det är många och spännande frågor som ställs och som förklaras. Det är också spännande att se vad som händer om man vänder och vrider på en målning och ser hur olika motiv kan träda fram. Ett mycket fint bildmaterial visas upp och som ledsagare har Stina Wirsén tecknat två konstnärsfåglar som humoristiskt betraktar och kommenterar bildmaterialet. Pippi på konst innehåller ett litet symbollexikon och en verkförteckning. En pärla! 

Helhetsbetyg: 5. – Christina Wedenmark.

Barnivalen

Vi ses väl 2 september? Då medverkar jag på War Childs fantastiska dag Barnivalen. Trädgården förvandlas till ett myllrande tivoli med artister, musik, cirkusframträdanden, clowner, hoppborg, ansiktsmålning, allsång, ritverkstad, sagomaraton och mycket mer. Alla pengar från inträdet går direkt till War Childs arbete med barn i 15 krigsdrabbade länder. Kom, ha roligt och gör gott på samma gång. Läs mer här:
https://www.facebook.com/events/264937477634635/

Utsmyckningsuppdrag för Albert Bonniers Förlag.
Författarporträtt och citat från ett urval Bonnierförfattare, tecknade med spritpennor och graffitipennor direkt på väggar, snickerier och stuckatur. Jag har valt författare och delar av deras berättelser som en mosaik över Bonniers utgivning, både historiskt och med dagsaktuella författarskap. Arbete pågår, fler väggar och tak ska fyllas med porträtt och texter.

#kerstinekman #hannahellqvist #primolevi #hjalmarsöderberg #jonashassenkhemiri #sarastridsberg #joycecaroloates #jamesjoyce #elsabeskow #roxanegay #marlonjames #maralee